Een charme-offensief of een heroverweging van oude standpunten
In Protestaanse kringen in Nederland is men over het algemeen altijd pro-Israel geweest maar er klinken vandaag de dag geluiden binnen deze gelederen die roepen tot meer empathie met de Palestijnen. Is dit een charme-offensief om de werkelijkheid te verbloemen of is men werkelijk zijn oude standpunten aan het evalueren en wellicht wil men zelfs verder gaan door deze daadwerkelijk te heroverwegen? In het volgende artikel wordt dit nader belicht en ook kunt onderaan het artikel klikken op de link naar een PDF-bestand om meer inzicht te verkrijgen in dit materie. Lees ze.
De positie van de PKN in het Israëlisch-Palestijnse conflict
De PKN blijft ’onopgeefbaar verbonden’ met Israël, maar met wat meer oog voor de Palestijnen, vindt de synode in Lunteren.
De PKN blijft ’onopgeefbaar verbonden’ met Israël, maar met wat meer oog voor de Palestijnen, vindt de synode in Lunteren.
Ook als er niets te besluiten valt, kan een vergadering lang duren. Dat bleek gisteren in Lunteren, waar de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de hele dag sprak over zeven lettergrepen: on-op-geef-baar ver-bon-den. Dat is de PKN met Israël, maar wat houdt dat in, en hoe denkt de kerk over het Israëlisch-Palestijnse conflict?
Synodevoorzitter Gerrit de Fijter noemde aan het begin van de zitting Israël 'onontbeerlijk voor de kerk'. ,,Zoals de longen onontbeerlijk zijn voor het lichaam."
Op tafel lag een 'gespreksnota' waarin de visie van de kerk op Israël uiteengezet wordt, en hoe die visie tot stand is gekomen. Over de nota zélf liepen de meningen al sterk uiteen. Volgens een speciale commissie die het vooraf kritisch bestudeerd had, geeft het stuk niet altijd een evenwichtige weergave van de werkelijkheid. Het exclusieve gebruik van de uitdrukking 'onopgeefbaar verbonden' voor Israël suggereert volgens de commissie 'een minder kritische houding ten opzichte van een van de partijen'.
Bovendien staat in de nota wél dat het Palestijnse Hamas Israël niet erkend, maar níet dat het Israëlische Likud het recht op een Palestijnse staat ontkent. En over atoomwapens wordt vermeld dat Iran Israël daarmee bedreigt, maar dan weer niet dat Israël er zelf óók over beschikt. ,,Een atoomwapenvrij Midden-Oosten zou een helderder standpunt zijn", aldus de commissie.
Synodelid Piet de Jong, predikant in Rotterdam, reageerde fel op dat punt. ,,Natuurlijk heeft Israël een atoombom", betoogde hij. ,,Om zich tegen Iran te beschermen. En dat is nodig omdat wij weigeren iets te doen."
Volgens anderen heeft de kerk juist stelselmatig te weinig aandacht voor de Palestijnen. Dominee Henri Veldhuis uit Culemborg is de personificatie van die opvatting. ,,Waarom heeft onze synode nooit iets gezegd over de Israëlische afscheidingsmuur die het leven van miljoenen Palestijnen verwoest?", vroeg hij. ,,We moeten ons inzetten voor heil en vrede van beide volken. Maar als we nog tien jaar wachten ís er geen Palestijns volk meer."
En zo wisselden de synodeleden hun bekende standpunten uit: de een vindt dat de kerk zich niet in politieke kwesties moet mengen, de ander dat ze niet zo theologisch moet spreken. De een is vooral pro-Israël ('de staat Israël is een godswonder'), de ander meer begaan met de Palestijnen: ,,Na de Jom Kippoeroorlog misten de Nederlandse rabbijnen steun van de kerken. Een zelfde oproep zouden de Palestijnse christenen nu aan ons kunnen doen." Het conflict in het Midden-Oosten, verzuchtte een orthodoxe ouderling, zal wel duren tot de wederkomst van Christus. ,,Pas dan zullen Jood en Palestijn aan een tafel zitten, zal de leeuw bij het lam liggen."
Tot die tijd wil niemand de 'onopgeefbare verbondenheid' met Israël – hoe verschillend je dat ook kunt interpreteren - opgeven. Maar uitsluitend díe kant kiezen in het conflict, is volgens de synode niet rechtvaardig. Het lot van de Palestijnen verdient meer aandacht, beter laat dan nooit.
Na een dag praten wordt nu een nieuw document opgesteld, waarover de synode in april 2008 verder praat.
Een link naar een PDF-bestand over de positie van PKN in het Israëlisch-Palestijnse conflict:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten