zondag 10 februari 2008

Mensenrechtenschendingen in Gaza



Nieuwsbrief Amnesty International Vlaanderen (Jan. 2008)

Beste lezer,

de mensenrechtenschendingen in Gaza zijn hallucinant en onaanvaardbaar. In deze editie leest u meer over wat Amnesty International daaraan tracht te veranderen. We plaatsen ook het werk van een andere organisatie in de spotlights: Gisha, een organisatie van juristen en academici die vooral juridische bijstand geeft aan inwoners van de Gazastrook, wiens rechten op bewegingsvrijheid worden geschonden. Daarnaast vergeten we ook de bijzonder zorgwekkende evoluties op de Westelijke Jordaanoever niet: ondanks het ‚vredesproces’ heeft Israël het bouwen van illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem zelfs in een hogere versnelling gezet. In de traditie van informatie gekoppeld aan beeld: vergeet absoluut niet de rubriek ‚Tips‘ te bekijken, met weer een aantal zeer verontrustende video’s en artikels!

FOCUS: HUMANITAIRE CRISIS IN GAZA

Situatie blijft kritiek

Zie bij ‘TIPS’ voor video’s, interviews en artikels die dit illustreren !!!!

Zie bij ‘ACTIE’ om te zien wat je zelf kan doen !!!!

“Meer dan 40 ernstig zieke patiënten zijn gestorven sinds de Israëlische autoriteiten de grensovergangen van Gaza sloten in juni, waardoor de patiënten geen toegang hadden tot noodzakelijke medische verzorging in het buitenland. Deze actie lijkt berekend en maakt een al ernstige humanitaire situatie nog erger.” Malcolm Smart, directeur van het Noord-Afrika en Midden-Oosten programma bij Amnesty International.

Op 18 januari sloot Israël alle grensovergangen met Gaza af. De bevoorrading van brandstoffen werd volledig stopgezet en humanitaire hulp werd niet meer toegelaten. Op 20 januari zagen de managers van Gaza’s enige elektriciteitscentrale zich genoodzaakt de elektriciteitsgeneratoren stop te zetten. Amnesty International veroordeelde de Israëlische maatregel als collectieve bestraffing. Op 23 januari bliezen Palestijnse militanten grote delen van het hekken aan de grens met Egypte op en stroomden honderdduizenden Gazanen Egypte binnen om zich te bevoorraden.

Israël moet basisnoden Gaza vervullen

Toen de elektriciteit op 20 januari uitviel, waren ziekenhuizen in Gaza aangewezen op back-up generatoren en konden de meeste diensten niet langer functioneren. Voor medisch personeel werd het moeilijk hun werkplaats te bereiken door het tekort aan brandstof voor transport. Op 22 januari leverde Israël opnieuw een beperkt volume brandstoffen om de elektriciteitscentrale weer te laten draaien, zij het met beperkte capaciteit. Elektriciteitspannes in de toekomst zijn niet uitgesloten. In ziekenhuizen heerst nog steeds een noodtoestand omdat de brandstofvoorziening op lange termijn niet verzekerd is en de ziekenhuizen in grote mate afhangen van back-up generatoren bij het uitvallen van elektriciteit. Generatoren die het begeven kunnen tijdens een volledige blokkade niet hersteld worden bij gebrek aan vervangstukken.


In het Gaza European Hospital en het Nasser Hospital in Khan Younis worden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie alle behandelingen opgeschort bij het uitvallen van de elektriciteitstoevoer, behalve spoedgevallen en intensievezorg-afdelingen. “Ziekenhuizen hebben nood aan constante elektriciteitsvoorziening en een adequate back-up infrastructuur, niet aan een druppelsgewijze toevoer waarbij men niet zeker is ofer een nieuwe panne komt als vergelding op zaken die niet gerelateerd zijn. De meest kwetsbaren – de zieken, ouderen, vrouwen en kinderen – zijn het slachtoffer, niet zij die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen tegen Israël”, aldus Malcolm Smart. Gaza heeft ook een tekort aan gespecialiseerd personeel en materiaal om ziekten zoals kanker of cardiovasculaire aandoeningen te behandelen.

Amnesty blijft er bij de Israëlische autoriteiten op aandringen om patiënten de toestemming te geven hulp te zoeken in een ziekenhuis in Israël, de Westelijke Jordaanoever of Egypte voor medische behandeling die ze in Gaza niet kunnen krijgen. In de afgelopen maanden overleden al meer dan 40 patiënten omdat ze die vergunning niet kregen. Israël rechtvaardigt die weigeringen steevast op basis van vage ‘veiligheidsredenen’, maar heeft tot nog toe geen proportioneel alternatief voorgesteld om dit veiligheidsprobleem aan te pakken. Amnesty International vraagt ook de Palestijnse Autoriteit en de regeringen van Egypte en Jordanië om patiënten makkelijker toegang te verlenen tot gezondheidszorg in hun gebied of land. Amnesty International erkent Israëls recht om zijn bevolking te beschermen tegen aanvallen van Palestijnse gewapende groeperingen in Gaza, maar veroordeelt Israëls beslissing om 1,5 miljoen inwoners levensnoodzakelijke middelen te ontzeggen als collectieve bestraffing.

Bronnen:

- Israel cuts Electricity and food supplies to Gaza:


- AMNESTY PRESS RELEASE Israel must allow basic necessities into Gaza


http://www.aivl.be/index.cfm?PageID=3690

Palestijnen mogen niet opnieuw gevangenen in Gazastrook worden

Maandag 28 januari was de zesde dag waarop de bevolking van Gaza de grens met Egypte vrij kon oversteken in Rafah, nadat Palestijnse militanten de grensmuur tussen Gaza en Egypte hadden opgeblazen. Onder druk van Israël tracht Egypte nu de grensovergang te herstellen. De mensenrechten van de bevolking in Gaza moeten gerespecteerd worden, wat ook de uitkomst is van het herstel van de grensovergang. Burgers in Gaza mogen na het sluiten van de grens met Egypte niet opnieuw onderworpen worden aan collectieve bestraffing.

Daarom riep Amnesty alle partijen betrokken bij het (toekomstige) beheer van de Rafahgrensovergang (de regeringen van Egypte, Israël, de Palestijnse Autoriteit en het de-factobestuur van Hamas) op garant te staan voor het recht op gezondheid en het recht op een aanvaardbare levensstandaard van de lokale bevolking. 1,5 miljoen inwoners leven sinds juni immers zo goed als gevangen in de Gazastrook. De meesten gleden af naar armoede als gevolg van de maandenlange, vrijwel volledige blokkade van Israël. Egypte heeft het recht om z’n grenzen te beveiligen, maar Gazanen moeten op een normale manier de grens kunnen oversteken zonder buitengewone maatregelen te moeten treffen als het slaan van bressen in de grensmuur als enig mogelijke uitweg. Amnesty International heeft er bij de Egyptische autoriteiten op aangedrongen geen buitensporig geweld te gebruiken tegen inwoners van de Gazastrook die de grens willen oversteken. Ook mogen ze inwoners van Gaza, die wanhopig medische hulp in Egypte zochten, niet verhinderen terug te keren naar Gaza wanneer de grens opnieuw gesloten wordt.

Bronnen:

- AMNESTY PRESS RELEASE Palestinians must not be re-imprisoned within the Gaza Strip


- Gaza must not be cut off from the World




ACTIE!

TWEE SPOEDACTIES GAZA!

1,5 miljoen inwoners in Gaza zijn afhankelijk van Israël voor elektriciteits- en brandstofvoorziening. Als vergelding voor raketaanvallen door Palestijnse gewapende groeperingen heeft Israël die bevoorrading teruggeschroefd en tussen 18 en 22 januari zelfs volledig stopgezet. Door elektriciteitspannes en brandstoffentekort is er ook een tekort aan zuiver water (dat wordt opgepompt), een ernstig probleem voor de volksgezondheid (zie video bij ‘Tips’). Door de restricties op humanitaire hulp zijn onder meer ook tal van medicijnen uitgeput. Amnesty International veroordeelt de blokkade als collectieve bestraffing. Het gaat om maatregelen die niet gericht zijn tegen de verantwoordelijken voor de raketaanvallen, maar tegen de burgerbevolking van Gaza.

Amnesty International roept Israël op om de restricties op het transport van brandstoffen, humanitaire hulp en andere basismiddelen op te heffen.

ð ACTIE: STUUR SNEL BRIEVEN (PER POST, FAX OF E-MAIL)! SURF NAAR:

HTTP://WWW.AIVL.BE/INDEX.CFM?PAGEID=3704

De Israëlische autoriteiten weigeren Palestijnen in kritieke toestand een vergunning te geven om de Gazastrook te verlaten voor dringende medische zorg niet beschikbaar in Gaza. Sinds juni 2007 legde Israël almaar meer restricties op aan de bevolking van Gaza. Elk van de 1,5 miljoen bewoners moet toestemming vragen aan de Israëlische militaire autoriteiten om het gebied te verlaten. Dit wordt bijna altijd geweigerd. Amnesty International voert actie voor 13 patiënten die lijden aan kanker of een andere levensbedreigende ziekte en dringend medische behandeling nodig hebben. In de afgelopen maanden stierven al tientallen patiënten omdat ze geen vergunning kregen.

ð ACTIE: STUUR SNEL BRIEVEN (PER POST, FAX OF E-MAIL)! SURF NAAR:


AARZEL NIET OM DEZE ACTIE DOOR TE STUREN NAAR DOKTERS EN VERPLEGERS!


CASEFILE NURA MUHAMMAD SHUKRI JABER AL-HASHLAMON

De kinderen van Nura

Nura Al Hashlamon, een Palestijnse huisvrouw (36), zit sinds 16 september 2006 in administratieve detentie in Israël zonder beschuldiging of proces. Haar detentie werd op 17 december 2007 opnieuw verlengd. Die verlenging kan onbeperkt drie-maandelijks herhaald worden.

ð ACTIE: STUUR BRIEVEN (PER POST, FAX OF E-MAIL)! SURF NAAR:



ISRAËLI’S EN PALESTIJNEN VOOR DE VREDE

Gisha (Legal Center for Freedom of Movement) - Israël

Gisha is een Israëlische non-profit organisatie die in 2005 werd opgericht met als doel de bescherming van bewegingsvrijheid van Palestijnen door middel van juridische bijstand en publieke bewustmaking. Gisha vertegenwoordigt particulieren en organisaties in administratieve procedures en rechtszaken. Gisha tracht de rechten van haar cliënten af te dwingen op basis van het internationaal en het Israëlisch recht. De organisatie richt zich voornamelijk op inwoners van Gaza.

Gisha’s personeel bestaat uit Israëlische en Palestijnse academici, juristen en advocaten die mee aan de basis liggen van de Israëlische mensenrechtenwetgeving. Hoewel Israël geen geschreven grondwet heeft, kent het toch twee basiswetten over menselijke waardigheid en vrijheid. Deze zijn in 1992 door de Knesset, het Israëlische parlement, goedgekeurd en omvatten een reeks van mensenrechten die door alle Israëlische autoriteiten moeten gerespecteerd worden, dus ook door het leger en de veiligheidsdiensten. Door voluit te gaan voor het recht op bewegingsvrijheid heeft het werk van Gisha ook een rechtstreeks effect op het recht van Palestijnen op toegang tot werk, familie, medische verzorging en onderwijs.

Afgelopen maanden werkte Gisha rond de zaak van de honderden universiteits-studenten die van Israël Gaza niet mogen verlaten. Reeds in september 2007 stelde Gisha voor het Israëlische Hooggerechtshof in naam van een aantal studenten rechtszaken in tegen de Israëlische minister van defensie. De studenten kwamen op een wachtlijst terecht. Israël stemde in om een ‘politiek gebaar’ te stellen: 484 studenten (minder dan de helft) konden Gaza verlaten.

Sinds 11 december laat Israël helemaal niet meer toe dat studenten Gaza verlaten. Er zitten nog steeds een 600-tal studenten vast, die al maanden hun opleiding aan buitenlandse universiteiten of universiteiten op de Westelijke Jordaanoever niet kunnen voortzetten. Volgens Gisha-directeur Sari Bashi schaadt Israël op die manier haar eigen belang: een hoog opgeleide bevolking in Gaza blijft uit de handen van extremisten.

Meer info:
http://www.gisha.org

Gisha’s werk voor de studenten van Gaza:


- Israel undermines higher education and its own best interest:


- Israel still preventing at least 625 students from leaving Gaza:

http://www.gisha.org/index.php?intLanguage=2&intItemId=930&intSiteSN=113

QUOTE VAN DE MAAND

“Look, the UN deal didn’t work in the past and now we’re going to have an opportunity to redefine the future by having a state negotiated between an elected leader of the Palestinian people as well as the prime minister of Israel.”

VS-President George Bush, tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah.

Begin januari bezocht de Amerikaanse president George Bush Israël en de Palestijnse gebieden. Het was zijn eerste bezoek aan de Palestijnse gebieden. In Jeruzalem verklaarde Bush dat Israël de bezetting van ‘bepaalde delen’ van de Westelijke Jordaanoever moet stoppen om een Palestijnse staat mogelijk te maken. Bovenstaande uitspraak van president Bush in Ramallah is zo mogelijk nog meer controversieel. Volgens Bush moet het internationaal recht niet aan de basis liggen van een uiteindelijk akkoord tussen Israël en de Palestijnen. Daarmee doelt hij vooral op de VN-resoluties die oproepen de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen.


Het ziet ernaar uit dat deze nederzettingen sinds Annapolis en het bezoek van Bush alleen maar zijn gegroeid (zie rubriek ‘Mensenrechten in het nieuws’ bij ‘Nederzettingen’). Volgens Bush moet Israël enkel de uitbreiding van de nederzettingen stopzetten en de outposts ontmantelen. Bestaande nederzettingen moeten volgens Bush niet worden ontmanteld.

De grens tussen Israël en de toekomstige Palestijnse staat moet eerder de bestaande realiteit weerspiegelen dan het internationaal recht en internationaal erkende ‘1967-grens’. Israël heeft zich akkoord verklaard met het ontruimen van de outposts en zal geen nieuwe nederzettingen meer bouwen. De Israëlische eerste minister Ehud Olmert weigerde echter de uitbreiding van nederzettingen in Oost-Jeruzalem te stoppen. Via diplomatieke kanalen verklaarde de VS niet akkoord te zijn met deze beslissing. De standpunten van de VS en Israël stemmen dus niet overeen, maar beide standpunten stemmen evenmin overeen met wat het internationaal recht vereist.

Amnesty International meent dat een uiteindelijke oplossing gebaseerd moet zijn op respect voor de mensenrechten en internationaal recht, waaronder de naleving van de vele VN-resoluties die een ontmanteling van de nederzettingen eisen. Het internationaal recht is gedurende jaren de enige houvast geweest voor de Palestijnen. Om het Palestijnse volk achter een vredesakkoord te krijgen, zal dat vredesakkoord dus het internationaal recht moeten respecteren.

Bronnen:

http://www.youtube.com/watch?v=dcHFsTBbDUY








VERBODEN OP DE WERF TE KOMEN

Israëlische kolonisten ondernamen pogingen om nieuwe ‘outposts’ (onofficiële nederzettingen gebouwd zonder toestemming van de Israëlische autoriteiten) op te richten in de Westelijke Jordaanoever. Op 16 januari evacueerden Israëlische soldaten de outposts Harchivi en Shuvut Ami nabij de nederzettingen Elon Moreh en Qedumim. Israëlische veiligheidsdiensten vernielden tien dunums land dat behoort tot de Palestijnse El Quds University in Beit Hanina (Jeruzalem). Op 15 januari vernielde het Israëlische leger 9 waterbronnen en een groot landbouwgebied van het Palestijnse dorp Beit Ula. De volgende dag evacueerde het Israëlische leger 5 bedoeïenfamilies van El Jib in het noorden van Jeruzalem voor de bouw van de muur (zie rubriek ‘Mensenrechten in het nieuws’).

Hoe de nederzettingen en checkpoints lokaliseren op de kaart van de Westelijke Jordaanoever?

1. Ga naar
http://www.peacenow.org.il/site/en/peace.asp?pi=57
2. Scroll naar beneden en zie het alfabet
3. Klik op de beginletter van de nederzetting die je wil lokaliseren
4. Klik op de naam van de nederzetting die je wil lokaliseren
5. Voor een uitvergroting kan je de nederzetting dan zoeken in dit document:
http://www.ochaopt.org/documents/Booklet_Gov_A3_Maps_March07.pdf
6. Checkpoints kan je hier lokaliseren, met foto (voer de naam van het checkpoint in in de zoekmachine):
http://www.ochaopt.org/documents/Closures_20070502.pdf

In het district Tulkarm

§ Vrijmaken van land rond de nederzettingen Avnei Khefets en ‘Enav voor de constructie van een nieuw hek. Vrijmaken van land en bouw van de muur nabij ‘Azzun en Kafr Thulth.

In het district Ramallah-Jeruzalem


§ Vrijmaken van land in de omgeving tussen Beit Ur at Tahta en Beituniya. Bouw van de muur nabij ‘Abud, om de nederzettingen Beit Arye en Ofram te omcirkelen.

In het district Bethlehem-Hebron


§ Vrijmaken van land voor de bouw van de muur in Palestijnse dorpen Al Walaja (Bethlehem) en Wadi Rahhal, in de omgeving van de nederzetting Har Gilo.

§ Vrijmaken van land voor de bouw van de muur tussen Al Khader en Al Nashash (zuidelijke toegang tot Bethlehem)

§ Bouw van de muur in Artas, nabij de nederzetting Efrat settlement

MENSENRECHTEN IN HET NIEUWS

Nederzettingen

Burgemeester Jeruzalem zet licht op groen voor bouw 7300 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem Uri Lupolianski, burgemeester van Jeruzalem, heeft zijn goedkeuring gegeven voor de bouw van 7300 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem, zonder daarvoor de Israëlische eerste minister Ehud Olmert te consulteren. Olmert stuurde begin december een omzendbrief naar alle ministeries waarin hij vraagt geen bouwplannen meer goed te keuren in de Westelijke Jordaanoever, maar deze omzendbrief maakt geen melding van Jeruzalem.

Israël geeft toestemming voor bouw van 2500 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem Israël gaf wel officieel de toestemming voor de bouw van 2500 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem. Binnenkort begint de bouw in de nederzettingen Ramot, Pisgat Zeev, Armon Hantsiv en Har Homa. In 2008 zal Israël zeker al 500 nieuwe huizen bouwen in Har Homa en 240 in Maale Adumim. Het budget voor deze uitbreiding werd al voorzien in het budget voor 2008. Huizen in Oost-Jeruzalem zijn volgens Israël geen nederzettingen, aangezien die gebieden door Israël werden geannexeerd in 1964. Annexatie is echter illegaal onder internationaal recht. Geen enkel land ter wereld erkende deze annexatie. In een persbericht naar aanleiding van de vredesconferentie in Annapolis vroeg Amnesty aan de Israëlische autoriteiten de constructie en expansie van Israëlische nederzettingen in de Bezette Palestijnse Gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, stop te zetten en bestaande nederzettingen te ontmantelen (interessante artikels: zie bij ‘Tips’).

Bronnen:








http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE15/093/2006 (zie punt 6: Land-grabbing: Israeli settlements in the West Bank)

Kolonisten verwonden vier vrouwen, twee kinderen en een B’Tselem-vredesactivist

Israëlische kolonisten van de nederzetting Kiryat Arba nabij de Palestijnse stad Hebron vielen Palestijnen aan. Die hadden zich verzet tegen de kolonisten die stenen gooiden naar Palestijnse huizen in Wadi An-Nasara en Wadi Abu Hussain. De kolonisten sloegen de B’Tselem activiste Issa Amro omdat die de praktijken filmde. Israëlische soldaten en politie waren aanwezig bij het incident maar kwamen niet tussenbeide. B’Tselem, een Israëlische mensenrechtenorganisatie, stelt dat het mishandelen van mensenrechtenactivisten nabij Hebron deel uitmaakt van een systematische politiek. Amnesty International verzet zich tegen de proportioneel lichte straffen die kolonisten, die illegaal op de Westelijke Jordaanoever wonen, krijgen in vergelijking met Palestijnen. Bovendien veroordeelt Amnesty geweld tegen mensenrechtenactivisten ten strengste.

Bronnen:

http://imeu.net/news/article007641.shtml

http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=27349


http://www.amnesty.org/en/human-rights-defenders

Gebruik van geweld in Gaza en de Westelijke Jordaanoever

Burgers gedood in Gaza door Israëlische aanvallen

Volgens Yuval Diskin, hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, zou het Israëlisch leger de voorbije twee jaar ongeveer duizend Palestijnen in de Gazastrook hebben gedood. Diskin verklaarde dat het allemaal terroristen waren. Het Israëlisch bombardeert regelmatig de Gazastrook en valt er regelmatig binnen als antwoord op het constante afvuren van Palestijnse projectielen vanuit de Gazastrook op naburige Israëlische steden en militaire installaties. Tussen 2004 en 2006 zouden er volgens de Israëlische mensenrechtenbeweging B’Tselem 14 Israëlische burgers gedood zijn door Palestijnse projectielen. Op 24 en 27 december vielen al 5 doden en 10 gewonden in de Gazastrook. Tussen 3 en 6 januari vielen meer dan 20 Palestijnse doden in verschillende delen van de Gazastrook. Volgens het Israëlisch leger vielen burgerslachtoffers tijdens grondgevechten omdat ze militanten in hun huizen binnenlieten. De bloedigste dag in Gaza was dinsdag 15 januari. Tijdens een 4 uur durende aanval met tankgeschut in Gaza Stad vielen 19 Palestijnse doden, waaronder 5 burgers. 50 Palestijnen raakten gewond. Onder de burgerslachtoffers bevinden zich 3 landbouwers, een autoverkoper en een student.

Amnesty International veroordeelt alle aanvallen op ongewapende burgers en roept de Israëlische autoriteiten op elke gebeurtenis waarbij een Palestijn wordt gedood of verwond door Israëlische troepen, te onderzoeken en diegenen die de mensenrechten schenden, voor het gerecht te brengen

Bronnen:

http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=27187








Israëlische inval in Nablus resulteert in 30 gewonden

Op donderdagmorgen 3 januari viel het Israëlisch leger Nablus, de grootste Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, binnen met verschillende gewapende voertuigen en jeeps. Twee jongeren, Ramiz Ka’by en Ahmad Thouqan werden meegenomen uit het Balata vluchtelingenkamp nadat de soldaten hun huizen waren binnengevallen. Alle toegangswegen naar de stad werden door Israëlische soldaten afgesloten. De Israëlische inval resulteerde in 30 gewonden, waaronder een kind. Het Israëlisch leger maakte naar eigen zeggen gebruik van rubberen kogels en traangas en ontkent dat met scherp werd geschoten. Nochtans is één man in kritieke toestand. Ahmed Abu-Hantesh kreeg drie metalen kogels met rubber omhulsel in hoofd. Volgens ooggetuigen betekende hij geen gevaar voor het leger tijdens hun operatie en was hij niet betrokken bij terroristische activiteiten. Israël valt regelmatig steden op de Westelijke Jordaanoever binnen om militanten te elimineren, maar maakt daarbij regelmatig burgerslachtoffer. Volgens Amnesty International is het Israëlische beleid van buitengerechtelijke executies onwettelijk.

Bronnen:

http://imeu.net/news/article007481.shtml





Palestijnse raketten

Verschillende Palestijnse militaire brigades vuren projectielen af op Israëlische dorpen De Al-Quds brigades, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, eisten de verantwoordelijkheid op voor het vuren van 160 zelfgemaakte projectielen en 100 mortieren naar de Israëlische dorpen nabij de Gazastrook. Het was een vergelding voor de Israëlische invasie in Gaza op 15 januari die het leven kostte aan 19 mensen, waaronder 13 Al-Qassam strijders. Al-Aqsa, de militaire vleugel van Fatah, was verantwoordelijk voor de zelfgemaakte projectielen in Sderot en Netiv Haasara. De militaire vleugel van DFLP meldde verantwoordelijk te zijn voor het afschieten van twee projectielen naar de Israëlische militaire post in Zikim. De Abu Ali Mustafa Brigades vuurden vijf projectielen af op Sderot en Netiv Haasara. Amnesty International veroordeelt alle acties die gericht zijn tegen burgers en roept de Palestijnse Autoriteit op om een einde te stellen aan het afvuren van Qassamrakketten.

Bronnen:

http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=27272



Europa en de Verenigde Naties

Europese Commissie tegen de “collectieve bestraffing van Palestijnen in Gaza

Op 21 januari heeft EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken de collectieve bestraffing van de inwoners van de Gazastrook streng veroordeeld. “Ik ben tegen deze collectieve bestraffing en roep de Israëlische autoriteiten op de brandstofvoorziening te hervatten en de grenzen te openen voor humanitaire hulp en handelsgoederen. Noch de blokkade, noch de militaire invallen in Gaza kunnen de Palestijnse raketaanvallen verhinderen. Enkel een geloofwaardig politiek akkoord kan dat. Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties spreekt klare taal Louise Harbour, de Hoge commissaris voor Mensenrechten van Verenigde Naties, noemde de blokkade een collectieve bestraffing, illegaal onder de Vierde Conventie van Genève. Daarenboven veroordeelt Harbour ook de Palestijnse raketaanvallen op Israëlische dorpen en de recente militaire invallen van het Israëlische leger in Gaza en Nablus op de Westoever. Een verlichting van de blokkade is onvoldoende. Harbour eist dat Israël alle restricties opheft. Ten slotte moeten alle schendingen van mensenrechten en internationaal recht onderzocht worden en moeten de verantwoordelijken worden berecht.

VN-Mensenrechtenraad voldoet niet aan de verwachtingen

Op 24 januari heeft de VN-Mensenrechtenraad zich in een resolutie uitgesproken over de humanitaire crisis in Gaza. De zesde sessie van de Mensenrechtenraad was bijeengeroepen door een aantal Arabische landen. De resolutie eist dat Israël onmiddellijk de belegering van Gaza stopt, de toevoer van brandstof, voedsel en geneesmiddelen hervat en de grenzen heropent. 30 landen stemden voor, 1 tegen en 15 onthielden zich. Israël en de VS boycotten de sessie. Amnesty International betreurt dat de uiteindelijke resolutie eerder het politieke spel van opbod van de zwaarste mensenrechten-schending weerspiegelt, dan een streven om de hele mensenrechtensituatie in Gaza en Zuid-Israël te belichten. Op deze manier ondermijnt de Mensenrechtenraad zijn geloofwaardigheid en zijn mogelijkheid om een verschil te maken in de mensenrechtensituatie in de bezette gebieden en Israël.

Meer info:

http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/specialsession/6/index.htm

Bewegingsvrijheid

Vergunning voor zwaar zieken op lange baan

De afgelopen maanden stierven al zo’n 40 Palestijnse patiënten aan de grens van Gaza. Zwaar zieke patiënten die dringende gespecialiseerde medische zorg nodig hebben, moeten toelating krijgen van het Israëlische leger om naar een ziekenhuis in Israël, de Westelijke Jordaanoever of Jordanië te gaan. Israël weigerde de afgelopen maanden almaar meer ‘vergunningen’ om veiligheidsredenen. Toch stelt Physicians for Human Rights (PHR) een verandering vast. De vergunning wordt minder vaak meteen geweigerd, maar de behandeling van de aanvragen wordt uitgesteld met enkele weken tot enkele maanden. Dat maakt beroep aantekenen tegen een weigering onmogelijk. Amnesty International vraagt Israël om zwaar zieke patiënten altijd toelating te geven de Gazastrook te verlaten. Als bezettende macht heeft Israël de plicht om de toegang tot noodzakelijke medische zorgen te verzekeren.

Bronnen:

http://www.ynetnews.com/Ext/Comp/ArticleLayout/CdaArticlePrintPreview/1,2506,L-3487579,00.html






Vrouw bevalt aan checkpoint

Een hoogzwangere Palestijnse vrouw, op weg naar een ziekenhuis in Hebron om te bevallen, werd opgehouden aan een checkpoint. Ze beviel in de ambulance. Deze gevallen zijn niet zeldzaam. In december bevielen ten minste twee vrouwen aan het checkpoint nabij Azzun ‘Atma, een Palestijns dorp aan de ‘Israëlische’ kant van de muur nabij Qalqilya. Om naar het andere deel van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnse kant te gaan, moeten de inwoners door een checkpoint dat soms gesloten is. In dat geval moeten ze de soldaten opbellen om het checkpoint te openen. De soldaten weigerden de twee vrouwen door te laten, waarna beide vrouwen in de auto moesten bevallen. Uit vrees om het ziekenhuis niet tijdig of helemaal niet te bereiken, kiezen almaar meer Palestijnse vrouwen voor een thuisbevalling, ondanks de risico’s. Andere vrouwen verhuizen in de laatste maand van hun zwangerschap naar een plaats dichter bij het ziekenhuis. Amnesty International blijft er bij de Israëlische overheid op aandringen om zwangere vrouwen, evenals andere patiënten die medische zorg nodig hebben, onmiddellijke doorgang te verlenen, altijd en overal in de Bezette Gebieden.

Bronnen:

http://imeu.net/news/article007534.shtml


http://www.btselem.org/english/Separation_Barrier/20080103_Azzun_Atmah_Enclave.asp

Amnesty-standpunt:

http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE15/016/2005 (hoofdstuk 2, 2.1: Restrictions on access to health care)

Gevangenen

Israëlische militaire rechtbanken Westelijke Jordaanoever schenden mensenrechten ernstig

In 2006 werden 99,7% van de Palestijnse beklaagden in de Westelijke Jordaanoever schuldig bevonden. De gemiddelde verhoortijd duurde twee minuten. Bovendien worden de Arabischsprekende Palestijnse beschuldigden vaak verhoord in het Hebreeuws waardoor ze zelfs niet weten waarvan ze verdacht worden. Bijgevolg zijn ze niet in staat om zich behoorlijk te verdedigen of om zich te laten bijstaan. Dat zijn de bevindingen van Yesh Din (‘Vrijwilligers voor mensenrechten’), een Israëlische mensenrechtenorganisatie. Die onderzocht de werking van Israëlische militaire rechtbanken en stelde vast dat het Israëlische militaire rechtssysteem voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever systematisch mensenrechten schendt. Amnesty International stelt dat niemand mag onderworpen worden aan een willekeurig proces. Dat is het geval wanneer er geen wettelijke basis is voor opsluiting of bij ernstige schendingen van het recht op een eerlijk proces.

Bronnen:

http://www.ynetnews.com/Ext/Comp/ArticleLayout/CdaArticlePrintPreview/1,2506,L-3490698,00.html


http://www.amnesty.org/en/detention

Huisvernietiging

Israël vernietigt huizen van 30 Palestijnse Bedoeïenen nabij Jeruzalem

Israëlische bulldozers halen de woningen van 30 Palestijnse Bedoeïenen neer om de weg vrij te maken voor de illegale scheidingsmuur. De families woonden nabij het dorp Al-Jib. Het oorspronkelijke bevel tot vernietiging, in 2004, baseerde zich op het ontbreken van een geldige bouwvergunning. De familie klaagde de beslissing aan en won. Een nieuw bevel, deze keer was de reden het plaatsmaken voor de muur, werd uitgevaardigd. Na drie jaren van verzet kregen de families op 14 januari 2008 48 uur de tijd om hun woningen te verlaten. In 1980 werd deze gemeenschap eerder al verjaagd, toen om plaats te maken voor de nederzetting Kfar Adumim. Amnesty International veroordeelt het beleid van huisvernieling dat Israël voert in de Palestijnse gebieden. Volgens internationaal recht mag een bezettende macht geen huizen slopen als het daarvoor geen geldige militaire veiligheidsredenen kan aantonen.

Bronnen:

http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=27245

Amnesty-standpunt:

http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE15/033/2007 (zie punt 6: Reduced to rubble: Demolition of Palestian Homes)

http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE15/040/2004

Straffeloosheid

Buitensporig en dodelijk geweld Israëlische politie blijft onbestraft

De Israëlische openbare aanklager Menachem Mazuz heeft op 27 januari aangekondigd dat de politieagenten die 13 Palestijnse demonstranten doodschoten tijdens een demonstratie begin oktober 2000, niet in staat van beschuldiging zullen worden gesteld. Daarmee legt hij de conclusies van de Orr-onderzoekscommissie, door de toenmalige eerste minister Barak opgezet om de gebeurtenissen te onderzoeken, naast zich neer. Deze commissie oordeelde dat de reactie van de politie buitensporig was aangezien de omstandigheden geen gebruik van levensbedreigende munitie verantwoordden.

Volgens Amnesty International is dit het zoveelste voorbeeld van straffeloosheid die de Israëlische autoriteiten schenken aan leden van de veiligheidsdiensten die buitensporig geweld gebruiken zonder respect voor het recht op leven en andere internationale standaarden. Amnesty wijst er tevens op dat de Israëlische politie gewoonlijk in andere gewelddadige demonstraties geen dodelijk geweld gebruikt. Demonstraties van joods-extremistische groeperingen worden nooit met dodelijke munitie of zelfs met rubberkogels uit elkaar geslagen. Amnesty herhaalt haar oproep aan de Israëlische autoriteiten om ervoor te zorgen dat de leden van de veiligheidsdiensten die verdacht worden van het gebruik van buitensporig geweld, voor het gerecht worden gebracht in processen die beantwoorden aan de international regels voor een eerlijk proces.

Bronnen:

- Amnesty International Public Statement 28 januari 2008:

http://www.amnestyusa.org/document.php?lang=e&id=ENGMDE150052008


http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3499396,00.html

Geen aanklacht tegen gebruik clusterbommen

Israëlische militaire openbare aanklagers verklaarden op 24 december dat het fel bekritiseerde gebruik van clusterbommen in de oorlog tegen Hezbollah vorig jaar, legaal is onder het internationaal recht. Er zal dan ook geen aanklacht komen tegen de officieren die dit wapen ingezet hebben. De VN veroordeelde het gebruik als shockerend en immoreel, vooral omdat de meeste clusterbommen gedropt werden in de laatste 72 uur van het conflict wanneer een oplossing in zicht was. Volgens de VN zijn ongeveer 4 miljoen submunities van clusterbommen gedropt tijdens het 34 dagen durend conflict.


Vele daarvan zijn niet ontploft waardoor ze een gevaar vormen voor burgers in hun huizen, tuinen en velden. Sinds de oorlog in 2006 zijn al meer dan 30 mensen gedood door clusterbommen en landmijnen. Volgens het oorlogsrecht zijn clusterbommen niet illegaal, maar mensenrechtenactivisten menen dat het gebruik ervan in bevolkte gebieden als een regelrechte aanval op burgers kan beschouwd worden. Ook Amnesty International veroordeelt het gebruik van clusterbommen en eiste een VNonderzoek.

Bronnen:



§ “Humanitarian impact of Israel’s blockade of Gaza” (Aljazeera): een gebrek aan elektriciteit heeft vele gevolgen. Ziekenhuizen kunnen niet meer naar behoren werken en de straten zijn overstroomd met afvoerwater omdat er geen elektriciteit is om het water weg te pompen. Een ander gevolg is het gebrek aan zuiver drinkwater. Hygiëne is in gevaar.

http://www.youtube.com/watch?v=01hqVzViFTw

§ “Concern in Gaza’s hospitals as power cuts hit” (Aljazeera): elektriciteit houdt kinderen in het ziekenhuis in leven. Desastreuze gevolgen van beperkte brandstoftoevoer voor ziekenhuizen. (2:33)

http://www.youtube.com/watch?v=323Zlu9QlJU&feature=related

§ “Gazans prepare for power shutdown” (Aljazeera): vooravond van de sluiting van de enige elektriciteitscentrale in Gaza (2:51)


http://www.youtube.com/watch?v=hsldW164_nc

§ “Palestinians break out from Gaza seige” (Aljazeera): hallucinante beelden van de ‘biggest jailbreak’ uit ‘biggest prison Gaza’ (5:14)



http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/7204102.stm

Rapporten

§ Gaza Strip Humanitarian Fact Sheet: de bevindingen van 6 VN-organisaties (december 2007)


http://www.ochaopt.org/documents/Gaza%2001_24.pdf

§ The Humanitarian Monitor (VN): gedetailleerde informatie over humanitaire crisissituaties in de bezette gebieden:

http://www.btselem.org/english/Press_Releases/20071231.asp

Interessante artikels over de nederzettingen

§ “Factbox Israel’s West Bank settlements”



§ “The Beilin Syndrome: Paving the road to hell” (Uri Avnery): lees meer over het dubieuze ontstaan van de term ‘settlement blocs’:

http://counterpunch.org/avnery12312007.html

§ “When you can’t choose your neighbours”: over het leven voor Palestijnen in de buurt van de Israëlische nederzetting Har Homa:



§ Best of Bitterlemons, Five years of writings from Israel and Palestine: imposante
compilatie van belangrijkste artikels verschenen op de BitterLemons-website. Gratis
downloadbaar!


U kunt dit rapport in z'n geheel lezen door te klikken op de volgende link:

Geen opmerkingen: